:: Gry i zabawy
30-dniowy Challenge - Książki
+2
Harpa Tveter
Mistrz Gry
6 posters
Mistrz Gry
30-dniowy Challenge - Książki Czw 10 Paź - 22:04
30-dniowy Challenge - Książki
„30-dniowy Challenge” to nic innego jak zaproszenie wszystkich do wspólnej zabawy, a jednocześnie podzieleniem cząstką siebie poprzez odpowiadanie każdego dnia na konkretne pytanie — teoretycznie; w praktyce odpowiadacie, kiedy czujecie się na siłach, bez jakiejkolwiek presji czy goniącego terminu. To ma być przede wszystkim przyjemność, a nie smutny obowiązek!
Pytania zostały skonstruowane w taki sposób, by nie trąciły przesadną nudą ani monotonią i od czasu do czasu wymagały od was głębszego przemyślenia odpowiedzi, dlatego śmiało pozwalajcie słowom płynąć spod palców, jeśli chcecie solidnie uargumentować swoje wybory czy nawet podzielić się bardziej osobistą historią, dlaczego właśnie To. Nie wstydźcie się i śmiało zaczepiajcie pozostałych poprzez wdawanie w dyskusje ze sobą nawzajem, a jeśli pierwsza edycja przypadnie do gustu, zawsze można pokusić się o kolejną.
— Magnusiątko.
1. Co aktualnie czytasz?
2. W ostatnim czasie ten tytuł pozytywnie Cię zaskoczył.
3. Chyba jedno z największych rozczarowań tego roku.
4. Jeśli ktoś poprosi Cię o polecenie czegoś dobrego, bez cienia zawahania wskażesz właśnie
tę książkę.
5. Pamiętacie jeszcze lektury szkolne? Jeśli tak, to do której chętnie wrócilibyście nawet dziś,
bo naprawdę miała w sobie coś wyjątkowego?
6. Co tutaj się wydarzyło?! Najdziwniejsza bądź najbardziej zaskakująca historia, jaką
czytaliście.
7. Ta bohaterka na zawsze zajmuje szczególne miejsce w waszym sercu.
8. Jeśli moglibyście zmienić zakończenie jednej książki…
9. Ze wszystkich książkowych romansów ten możecie nazwać swoim ulubionym.
10. Książka, którą chciałoby się przeczytać po raz pierwszy, by przeżyć to wszystko jeszcze
raz (takie to było dobre).
11. Tego bohatera będziecie zawsze wspominać z uśmiechem.
12. Tytuł zasługujący na to, by przeczytało go więcej osób.
13. Takich bohaterów potrzebujemy — archetyp, który Twoim zdaniem jest najciekawszy ze
wszystkich i powinno się poświęcić mu więcej miejsca w literaturze.
14. Jeszcze żadna książka nie skończyła się tak potężnym, literackim kacem, po którym
ciężko było wrócić do rzeczywistości; nagle wszystko wydawało się przeciętne i niewystarczające.
15. Książka totalnie zasługująca na ekranizację to…
16. Jeśli możliwe byłoby wtargnięcie do jednej książki przynajmniej na godzinę, żeby
osobiście poznać konkretnego bohatera, kogo byście wybrali i dlaczego?
17. Najbardziej przereklamowany wątek we współczesnych książkach to…
18. Fantastyka, fantastyka i jeszcze raz fantastyka — świat przedstawiony, który oczarował
was dosłownie wszystkim, co zostało wykreowane wyobraźnią autora/ki.
19. Klasyka, czyli ulubiona powieść zaliczana do klasyków literatury.
20. Ten cytat — słowa, które były, są i zawsze będą idealne.
21. Ta książka bardzo wam kogoś przypomina…
22. Przyglądacie się temu tytułowi od długiego czasu — pierwsza pozycja do przeczytania,
po którą zamierzacie teraz sięgnąć.
23. Dla Ciebie ta seria jest wyjątkowa i będzie już zawsze (duologie, trylogie i wszystko inne;
wybierajcie mądrze).
24. Ta książka brutalnie zderzyła się z Waszym światopoglądem i postanowiliście zgłębić
tematykę, która została w niej poruszona.
25. Czytasz na własne ryzyko — jaką książkę należy niezwłocznie opatrzyć takim dopiskiem?
26. Większość osób nie przepada za tym tytułem, jednak Tobie wyjątkowo się podoba.
27. Książka idealna na jeden wieczór, czyli coś krótkiego i idealnego do pochłonięcia w
godzinę czy dwie.
28. Ta jedna scena, którą będziecie przechowywać na zawsze w pamięci.
29. Czy można to odzobaczyć? — książka tak zła, że gorzej być nie może.
30. Ta książka — Twoja ulubiona książka.
Pytania zostały skonstruowane w taki sposób, by nie trąciły przesadną nudą ani monotonią i od czasu do czasu wymagały od was głębszego przemyślenia odpowiedzi, dlatego śmiało pozwalajcie słowom płynąć spod palców, jeśli chcecie solidnie uargumentować swoje wybory czy nawet podzielić się bardziej osobistą historią, dlaczego właśnie To. Nie wstydźcie się i śmiało zaczepiajcie pozostałych poprzez wdawanie w dyskusje ze sobą nawzajem, a jeśli pierwsza edycja przypadnie do gustu, zawsze można pokusić się o kolejną.
— Magnusiątko.
Lista
1. Co aktualnie czytasz?
2. W ostatnim czasie ten tytuł pozytywnie Cię zaskoczył.
3. Chyba jedno z największych rozczarowań tego roku.
4. Jeśli ktoś poprosi Cię o polecenie czegoś dobrego, bez cienia zawahania wskażesz właśnie
tę książkę.
5. Pamiętacie jeszcze lektury szkolne? Jeśli tak, to do której chętnie wrócilibyście nawet dziś,
bo naprawdę miała w sobie coś wyjątkowego?
6. Co tutaj się wydarzyło?! Najdziwniejsza bądź najbardziej zaskakująca historia, jaką
czytaliście.
7. Ta bohaterka na zawsze zajmuje szczególne miejsce w waszym sercu.
8. Jeśli moglibyście zmienić zakończenie jednej książki…
9. Ze wszystkich książkowych romansów ten możecie nazwać swoim ulubionym.
10. Książka, którą chciałoby się przeczytać po raz pierwszy, by przeżyć to wszystko jeszcze
raz (takie to było dobre).
11. Tego bohatera będziecie zawsze wspominać z uśmiechem.
12. Tytuł zasługujący na to, by przeczytało go więcej osób.
13. Takich bohaterów potrzebujemy — archetyp, który Twoim zdaniem jest najciekawszy ze
wszystkich i powinno się poświęcić mu więcej miejsca w literaturze.
14. Jeszcze żadna książka nie skończyła się tak potężnym, literackim kacem, po którym
ciężko było wrócić do rzeczywistości; nagle wszystko wydawało się przeciętne i niewystarczające.
15. Książka totalnie zasługująca na ekranizację to…
16. Jeśli możliwe byłoby wtargnięcie do jednej książki przynajmniej na godzinę, żeby
osobiście poznać konkretnego bohatera, kogo byście wybrali i dlaczego?
17. Najbardziej przereklamowany wątek we współczesnych książkach to…
18. Fantastyka, fantastyka i jeszcze raz fantastyka — świat przedstawiony, który oczarował
was dosłownie wszystkim, co zostało wykreowane wyobraźnią autora/ki.
19. Klasyka, czyli ulubiona powieść zaliczana do klasyków literatury.
20. Ten cytat — słowa, które były, są i zawsze będą idealne.
21. Ta książka bardzo wam kogoś przypomina…
22. Przyglądacie się temu tytułowi od długiego czasu — pierwsza pozycja do przeczytania,
po którą zamierzacie teraz sięgnąć.
23. Dla Ciebie ta seria jest wyjątkowa i będzie już zawsze (duologie, trylogie i wszystko inne;
wybierajcie mądrze).
24. Ta książka brutalnie zderzyła się z Waszym światopoglądem i postanowiliście zgłębić
tematykę, która została w niej poruszona.
25. Czytasz na własne ryzyko — jaką książkę należy niezwłocznie opatrzyć takim dopiskiem?
26. Większość osób nie przepada za tym tytułem, jednak Tobie wyjątkowo się podoba.
27. Książka idealna na jeden wieczór, czyli coś krótkiego i idealnego do pochłonięcia w
godzinę czy dwie.
28. Ta jedna scena, którą będziecie przechowywać na zawsze w pamięci.
29. Czy można to odzobaczyć? — książka tak zła, że gorzej być nie może.
30. Ta książka — Twoja ulubiona książka.
Asterin Eggen
Re: 30-dniowy Challenge - Książki Czw 10 Paź - 23:10
Asterin EggenŚlepcy
Gif :
Grupa : ślepcy
Miejsce urodzenia : Alta, Norwegia
Stan cywilny : panna
Status majątkowy : przeciętny
Zawód : dawniej prostytutka, obecnie dilerka
Wykształcenie : I stopień wtajemniczenia
Totem : borsuk
Atuty : alchemiczny kolekcjoner (I), zaślepiony (II)
Statystyki : alchemia: 22 / magia użytkowa: 10 / magia lecznicza: 5 / magia natury: 7 / magia runiczna: 5 / magia zakazana: 39 / magia przemiany: 5 / magia twórcza: 5 / sprawność fizyczna: 5 / charyzma: 10 / wiedza ogólna: 5
1. Co aktualnie czytasz?
Mam kilka rozgrzebanych książek, którymi żongluję zależnie od humoru, ale obecnie bardzo wsiąkłam w "Dom Starlingów" Alix Harrow i raczej na tym się skupię, bo urzekł mnie vibe!! Fantastyka, tajemnica, nawiedzony dom, mimo nowoczesności brak kolokwializmów przebijających się przez narrację pierwszoosobową w co drugim zdaniu - wszystko to doceniam. Rozkopałam też pierwszy tom "Jak podejść Rozpruwacza" Kerri Maniscalco, który bardzo - przynajmniej póki co - przypadł mi do gustu (ale pierwsze skrzypce zawsze gra u mnie fantasy, a to jest typowy kryminał, chociaż wszystkie książki z serii z tego co widziałam bazują na ciekawych settingach). "Nocne łowy" Alexandry Christo z kolei trochę mnie znużyły, ale jeszcze wstrzymuję się z definitywnym porzuceniem, raczej zostawię je sobie do dokończenia na moment, kiedy zaplecze książek do przeczytania wyschnie i będę szukać alternatyw. I to nie koniec (a jakże), bo zaczęty "Dom sióstr marnotrawnych" Krystal Sutherland też domaga się uwagi, choć ma niższy priorytet niż pierwsze dwie pozycje.
Mam kilka rozgrzebanych książek, którymi żongluję zależnie od humoru, ale obecnie bardzo wsiąkłam w "Dom Starlingów" Alix Harrow i raczej na tym się skupię, bo urzekł mnie vibe!! Fantastyka, tajemnica, nawiedzony dom, mimo nowoczesności brak kolokwializmów przebijających się przez narrację pierwszoosobową w co drugim zdaniu - wszystko to doceniam. Rozkopałam też pierwszy tom "Jak podejść Rozpruwacza" Kerri Maniscalco, który bardzo - przynajmniej póki co - przypadł mi do gustu (ale pierwsze skrzypce zawsze gra u mnie fantasy, a to jest typowy kryminał, chociaż wszystkie książki z serii z tego co widziałam bazują na ciekawych settingach). "Nocne łowy" Alexandry Christo z kolei trochę mnie znużyły, ale jeszcze wstrzymuję się z definitywnym porzuceniem, raczej zostawię je sobie do dokończenia na moment, kiedy zaplecze książek do przeczytania wyschnie i będę szukać alternatyw. I to nie koniec (a jakże), bo zaczęty "Dom sióstr marnotrawnych" Krystal Sutherland też domaga się uwagi, choć ma niższy priorytet niż pierwsze dwie pozycje.
Harpa Tveter
Re: 30-dniowy Challenge - Książki Sob 12 Paź - 14:14
Harpa TveterWidzący
Gif :
Grupa : widzący
Miejsce urodzenia : Uppsala, Szwecja
Stan cywilny : zamężna
Status majątkowy : przeciętny
Genetyka : niksa
Zawód : Młoda oficer w Wysłannikach Forsetiego. Uciekinierka. Zaginiona żona. Rozczarowanie matki. Gorzki zawód ojca.
Wykształcenie : III stopień wtajemniczenia
Totem : Kruk
Atuty : akrobata (I), miłośnik pojedynków (II), śpiew jezior
Statystyki : alchemia: 5 / magia użytkowa: 20 / magia lecznicza: 5 / magia natury: 14 / magia runiczna: 5 / magia zakazana: 1 / magia przemiany: 20 / magia twórcza: 5 / sprawność fizyczna: 10 / charyzma: 10 / wiedza ogólna: 5
1. Co aktualnie czytasz?
Kilka książek — s t a n d a r d o w o. Chyba nie potrafię ograniczać się tylko do jednego tytułu albo mam wewnętrzną potrzebę do posiadania rozpraszaczy (jak nazywam mniejsze, krótsze tytuły, które dobieram podczas czytania czegoś dłuższego), a może lubię różnorodność, nie wiem. W każdym razie mam teraz pod ręką "Prawdziwą Powieść" autorstwa Minae Mizumury i jestem pozytywnie zaskoczona tą historią, ponieważ wciągnęła mnie od samego wstępu ze strony pisarki, co jest nietypowe w moim przypadku, plus na ten moment książka nie przypomina takiej klasycznej literatury Dalekowschodniej Azji (ten, kto jest zaznajomiony z koreańskimi, japońskimi czy chińskimi pozycjami, będzie wiedział co mam na myśli) i dostrzegam w niej taką głębię, która jest raczej niecodzienna. Zobaczymy, czy poziom się utrzyma, czy finalnie będzie średniawo.
Do tego jestem na pierwszych stronach "Nie opuszczaj mnie" od Kazuo Ishiguro — dość stary tytuł, który interesował mnie od dawna, ale zawsze odkładałam go na później, na kiedyś, znajdując po drodze tysiące innych książek ciekawiących bardziej. Acz wreszcie powiedziałam temu zachowaniu dość, wypożyczyłam z biblioteki i zobaczymy, czy będzie warty mojego czasu. Za to trzeci tytuł, jaki staram się przerobić to "Stowarzyszenie umarłych poetów",
specyficzna k l a s y k a
która tak naprawdę jest książką powstałą na bazie scenariusza, co zawsze mnie delikatnie odstraszało i chyba dlatego nie przeczytałam; no bo kto normalny pisze książki w oparciu o film, prawda? Koniec końców postanowiłam się poświęcić, najwyżej skończę z pretensjami to siebie, że po cholerę się za to wzięłam.
Ale żeby nie było, że samymi poważnymi historiami człowiek żyje, to oczywiście musiałam jeszcze dobrać sobie fantastykę i tym sposobem zapoznaję się z uniwersum od pani Amélie Wen Zhao, autorki "Dziedzictwa Krwi"; na ten moment przebiłam się jedynie przez pierwszy rozdział, bo dosłownie dopiero co książka do mnie trafiła, ale poczułam zainteresowanie. Nawet pozwolę sobie zacytować pierwszy akapit otwierający książkę i zapraszający do opowieści:
"Więzienie do złudzenia przypominało lochy z dzieciństwa Anastazji — ciemne, mokre i wykute z bezlitosnego kamienia, z którego sączyły się tylko brud i żałość. Wokół czuła krew; słyszała, jak szepcze do niej z wyszczerbionych kamiennych schodów i osmolonych pochodniami ścian, jak czai się na skraju jej świadomości niczym wszechobecny cień (…)"
Asterin.
Koniecznie daj znać, jakie będą Twoje odczucia po przeczytaniu "Domu Starlingów", bo tytuł mnie interesował od jakiegoś czasu, ale tradycyjnie — patrząc po tym, ile nieprzeczytanych książek i tak mam na półkach (co nie przeszkadza mi w kupowaniu kolejnych...) — prawdopodobnie zacznę to za jakieś sto lat. O pozostałych nie słyszałam, jednak na prędkości zerknęłam w opisy i wydają się bardzo ciekawe, także również czekam na chociaż jednozdaniową recenzję od Ciebie. <3
. Silence isn't empty.